Official Website

MAJLIS APRESIASI PUSAT BAHASA MODEN TAHUN 2023 STAF DIHARGAI, KUALITI CEMERLANG

Rabu 17 April 2024: Di setiap tempat kerja, kualiti kerja yang dihasilkan berkait rapat dengan tahap penghargaan yang diberikan kepada kakitangan. Hubungan simbiotik ini membentuk asas budaya organisasi yang berkembang maju, di mana pengiktirafan usaha berfungsi sebagai pembakar untuk meningkatkan prestasi dan kepuasan kerja.

MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI PUSAT BAHASA MODEN (PBM) 2024

17 April 2024 – Pengumuman yang dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad:
"Bagi menyempurnakan titah perintah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Rabu 10 April 2024."

Kemeriahan sambutan bulan Syawal lazimnya akan diteruskan selama sebulan, iaitu dengan kemeriahan jamuan raya berkonsepkan “Rumah Terbuka” dan “Majlis Sambutan Hari Raya” di pelbagai peringkat termasuk di tempat kerja. Pada 17 April 2024, Pusat Bahasa Moden (PBM), UMPSA telah dapat menyempurnakan dengan jayanya Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2024 peringkat jabatan bertempat di perkarangan lobi PBM di mana semua staf PBM berkumpul untuk meraikan sambutan hari raya dengan pelabagai aktiviti menarik seperti sesi bergambar, membawa makanan dan menjamu selera bersama-sama. Terdapat pelbagai hidangan terhidang seperti nasi minyak, sate, ayam golek, kambing golek, pelbagai jenis manisan dan buah-buahan serta kepelbagai jenis air. Makanan yang ditempah dan dibawa secara persendirian juga mempunyai keunikan dan kelazatan berbeza untuk dinikmati. Menurut Shamsul Harbi, burasak, merupakan makanan tradisi suku kaum Bugis Sabah yang sangat unik dan beliau menyediakan juadah ini untuk dikongsi bersama-sama staf PBM pada sambutan ini. Seterusnya majlis ini turut diserikan dengan kunjungan daripada staf di jabatan lain bagi memeriahkan suasana.

Majlis sambutan ini dianjurkan oleh Unit PBMCare PBM yang merupakan acara sambutan tahunan dilaksanakan ketika musim perayaan. Program yang berbentuk ikatan ukhuwah ini adalah simbolik dalam meraikan kemenangan setelah menempuhi tempoh sebulan berpuasa sepanjang bulan Ramadan. Suasana ceria penuh kegembiraan dapat disaksikan sepanjang majlis ini dengan kehadiran staf dan tetamu jemputan berbusana baju hari raya masing-masing. Menurut salah seorang staf PBM, Cik Nurul Syazwani menyatakan bahawa majlis ini sangat meriah dan dapat mengeratkan silaturrahim dalam kalangan staf PBM serta menambahkan keceriaan sambutan bulan Syawal. Beliau sangat gembira sepanjang majlis berlangsung dan melahirkan rasa penuh kesyukuran dengan nikmat serta kesempatan memeriahkan majlis ini.

Indahnya langit kerana awan
Indahnya laut kerana kebiruan
Indahnya Ramadhan kerana keinsafan
Indahnya Syawal kerana kemaafan

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin

Disediakan oleh: Erma Yanti binti Zakaria & Jamilah Bebe Binti Mohamad

UNLOCKING RESEARCH POTENTIAL: INFORMATION SEARCH STRATEGY FOR STUDENT INFORMATION MASTERY

27 March – Research skills among students are not something new. Commonly introduced at the university level, these skills aim to empower students with the ability to conduct research, evaluate and use information effectively for academic or practical purposes. In accordance with this, 27 students from UHE3142 Project-Based Proposal Writing course had participated in an “Information Search Strategy” class organised by UMPSA Library as part of the User Education Programme. This session was held concurrently in both UMPSA Pekan and Gambang Libraries, accommodating students from both campuses. This two-hour class aimed to expose and improve students’ research skills, focusing on how to effectively search for information, journal articles, and academic references.

SEMOGA BERJAYA! KHAS UNTUK CALON MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST (MUET) 2024 di UMPSA

27 April 2024 (Sabtu) - Seramai 197 orang pelajar Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) Pekan telah selesai menduduki ujian bertulis Malaysian University English Test (MUET) sesi 1 tahun 2024 yang diadakan di Dewan Serbaguna, UMPSA Pekan. Dalam masa yang sama, bertempat di Astaka, UMPSA kampus Gambang pula, seramai 69 orang pelajar turut menduduki ujian bertulis MUET. Pada sesi kali ini, dua pusat ujian telah dibuka iaitu di UMPSA Pekan dan Gambang untuk calon-calon yang terdiri daripada pelajar UMPSA peringkat Ijazah Sarjana Muda dan juga pelajar peringkat program Diploma. Pembukaan dua lokasi tempat ujian ini adalah bagi memudahkan para pelajar kerana mereka dapat hadir mengikut kampus masing-masing.

YAYASAN UMPSA SCHOLARSHIP 2024: ENGLISH WRITTEN TEST

26 April 2024 - It remains a dream for many students to secure funding for their studies without enduring the strain of part-time jobs or burdening their parents. Among the standard prerequisites for scholarship eligibility is proficiency in English language. This criterion ensures that applicants can effectively participate in English-medium coursework, lectures, and other academic activities at the university. Moreover, strong English skills indicate an applicant's capability to adapt to diverse cultural and academic contexts, a quality highly sought after in candidates poised for success in varied settings.

— Contact

Centre for Modern Languages