Official Website

BENGKEL STAF PENTADBIRAN PUSAT BAHASA MODEN UMPSA 2024

PUSAT BAHASA MODEN, 17 Julai 2024 – Unit Pentadbiran Pusat Bahasa Moden (PBM) telah menganjurkan Bengkel Pemurniaan MyPortfolio dan Audit Perjawatan Unit Pentadbiran PBM bertempat di hotel Grand Darul Makmur, Kuantan. Bengkel ini dihadiri seramai 8 orang staf pentadbiran PBM yang diketuai oleh Puan Norashikin Sulaiman. Menurut Puan Norashikin, bengkel ini merupakan salah satu inisiatif yang dilakukan untuk meningkatkan prestasi dan keupayaan staf pentadbiran dalam memahami dan mengambil tindakan yang lebih progresif dalam melaksanakan tanggunjawab masing-masing. Hal ini juga selaras dengan Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil. 4 Tahun 2018, iaitu hasrat kerajaan untuk menjadikan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang berteraskan budaya dan nilai positif, inovasi serta kreativiti perlu sentiasa ditambah baik dan diperkukuhkan dari semasa ke semasa.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON LANGUAGE LEARNING AND TEACHING (ICOLLT) 4.0 2024

KUALA LUMPUR, 20 May 2024 - The 4th International Conference on Language Learning and Teaching (ICoLLT 4.0) which was held at Perdana Kuala Lumpur City Centre represented a significant step forward in language education. The two-day hybrid conference that was organised by the Centre for Modern Languages, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) in collaboration with Universitas Ahmad Dahlan (UAD) and Ho Chi Minh City University of Technology (HCMUTE) attracted presenters and participants around the globe, especially from Malaysia, Indonesia, Vietnam, Pakistan, Saudi Arabia, and China.

KEMERIAHAN EKSA PUSAT BAHASA MODEN: JOM TONTON VIDEO KREATIF

14 Jun 2024 – Selaras dengan hasrat dan usaha universiti dalam pendekatan kampus lestari serta mesra alam, seluruh penghuni bangunan Pusat Bahasa Moden (PBM) telah disarankan menjadikan amalan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) sebagai amalan yang berterusan. EKSA merupakan penjenamaan semula amalan 5S yang berhasrat mewujudkan persekitaran tempat kerja yang berkualiti dan kondusif selain memperkukuhkan budaya organisasi berprestasi tinggi dan inovatif. Matlamat dan hasrat ini hanya dapat dicapai dengan adanya kerjasama semua penghuni PBM dan usaha yang konsisten.

Previous Next

FIRST PROGRESS REPORT MEETING FOR KIK (KUMPULAN INOVATIF & KREATIF) PROJECT UMPSA 2024 SIRI 1

20 Jun 2024 – The First Progress Report Meeting for KIK (Kumpulan Inovatif & Kreatif) Project - Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) 2024 was held on Thursday from 9.00 AM to 11.00 AM in Meeting Room 1, UMPSA Gambang Library.

UNLEASHING POTENTIAL: PEKAN’S FORM SIX STUDENTS SOAR AT EMPOWERING MUET SEMINAR

Let’s excel together! A number of 183 Form Six students from three schools in Pekan district namely SMK Tengku Abdullah, SMK Sultan Ahmad, and SMK Dato’ Mahmud Mat were involved in a one-day MUET seminar organised by DRB-HICOM University of Automotive Malaysia on 13 June 2024. Four senior language teachers – Ms. Noor Azlinda Zainal Abidin, Ms. Nor Suhardiliana binti Sahar, Ms. Nursyafawati binti Sabuan, and Ms. Norasisah Nurul Fatwa binti Mohd Razali – from Centre for Modern Languages, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah were invited as speakers in this program which was collaborated with Pekan District Education Office. These language teachers are experts in their field.

— Contact

Centre for Modern Languages